Nostalgi tripp tillbaka till 70-talet?

Kärt barn har många namn sägs det. Det stämmer nog.

Jag lagade en platt variant av mumsmums som jag är van med och säga men du kanske är mer bekant med:
Skumboll? Chokladboll? Kokosboll? Kokosmums? Chokladmums
Eller som skåningarna kallar dem gräddbulle... Förstår inte riktigt, gräddbulle? Aja.. 
Förstår inte heller kokosmunk som de säger i Göteborg..
De är väl inte meningen att man ska förstå allt i världen.

Snabbforskade dessutom om "gräddbullens" historia och insåg att gräddbullen uppfanndes i Danmark runt 1807 talet.. Seriöst? Denna skumboll har vart mer eller mindre poppulär i över 200 år.. Beröm till den som uppfann skumbollen. 

Vill du göra denna goda gräddbulle? Har ett riktigt bra recept längst ner på sidan som du kan testa. 

 

Nu har ni sätt mina mumsmums och kanske upptäckt att de inte alls ser ut som de "riktiga" mumsmumsen ser ut så med choklad och rånbotten, men jag gillar kokos och kände att kakao kokos kändes bra. 

Recept på mumsmums:

De behöver:
1 st äggvita
4,5 dl strösocker
0,75 dl florsocker
2 dl vatten till kokning
1 dl kallt vatten
1,5 msk gelatinpulver (funkar med gelatinblad men vet inte mängd samt lättare att få klumpar)
ev. vaniljsocker till smak

Strössel
variant 1: ca 4 dl kokos och 1 dl kakao och blanda ihop allt i en plastpåse. 
variant 2: ta ett sånt rån (såna babysar äter) stansa ut runda saker från rånet och ha smält choklad.. 


Gör så här:
1.
Ta gelatinpulvret och sätt de i de kalla 1 dl vattnet, låt pulvret svälla och värm sedan snabbt i micron så det smälter.
2.
 Vipsa äggvitan och vaniljsockret till styv
3. sätt strösockret, florsockret och vattnet i en kastrull och rör om. Sluta röra sedan och låt sockerlagen koka till 125 grader (rör INTE under kokningen får då finns de risk att allt sockrar ihop..)
- Om du inte har temprometer kan du låta de koka och sedan testa mellan fingrarna, ta lite och låt de svalna och sätt mellan tummen och pekfingret och sätt ihop fingrarna, öppna sedan långsamt och har de bildats "tådar" mellan så är de klart.
4. Vispa äggvitan och medans du gör de så häll i sockerlagen med jämn stråle ner i äggvitan och när de är klart gör du samma sak med gelatingeggan. 
5. vispa nu tills marängen blir kall, kan ta upp emot 20 minuter.. 
VÄLJ ! 
variant 1:
Nu får du välja hur du vill att dem ska se ut som mumsmums ser ut eller min platta variant, väljer du min platta variant: lägg bakplåtspapper i en plåt med höga kanter, strö sedan kokosblandningen i botten, i med den vita geggan och häll på kokos, spara till senare då du skär till dina mumsmums och doppar kanterna i kokos.
variant 2: Ta rånbotten och sätt marängen i en spritspåse och sedan spritsa så hög du vill ha din mumsmums och sätt sedan i frysen så att de blir kalla. Smält choklad och låt kallna, inte stelna. Ta ur mumsmumsen ur frysen och doppa sedan i chokladen och låt svalna i rumstempratur, man kan sätta strössel på om man känner för de. 
 
TIPS De går att frysa in, sätt då bakplåtspapper emellan. 
Förvara dem i kylskåpet annars.


Tycker du de lät spännande? TESTA!
 
Kramhej 
Aina
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0